Recepty na neděli
Pár receptů pro Vás.
Nezapomeňte, že v jednoduchosti je síla. Obecně platí všechna zelená zelenina a k tomu pořádný kus masa (nebojte se ani tučného). Nejezte nic z mouky - chléb, rohlíky, toasty.
Takže steaky se zeleninou :-)
Pokud nevíte, co vařit:
Snídaně
Chia pudink z malin
Snídaně na jednu porci - 298 Kcal, B - 6 g, T - 24 g, S - 9 g
Ingredience na dvě porce jsou:
25 g chia semínek
200 ml kokosového mléka
20 g hořkého kakaa
15 g datlí
100 g malin
Vypeckujeme datle a ponorným mixérem je rozmixujeme na kaši, přidáme kokosové mléko, maliny, chia semínka, kakao. Vše znovu promixujeme, nalijeme do mističek a necháme cca 2 hodinky nabobtnat semínka.
Oběd
Frittata s kuřetem a batáty
Oběd na jednu porci - 590 Kcal, B - 44 g, T - 30 g, S - 35 g
Ingredience na jednu porci jsou:
2 vejce
75 g upečeného kuřete (pokud nemáte tak jako náhražka 100 g kuřecích prsou syrových)
40 g cibule
15 g lahůdkové cibulky
25 g pórku
125 g batátů
lžíce ghí (nahradíme máslem)
sůl, pepř
V pánvi (nejlépe celokovové) rozehřejeme ghí (máslo), přidáme nakrájenou cibulku, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené na kostičky batáty a na kolečka pórek. Krátce orestovat, přikrýt pokličkou a nechat 10 minut dusit. Troubu pusťte na 200 °C. Rozklepneme vajíčka, osolíme, opepříme a v hrníčku promícháme. Pečené kuřecí maso nakrájíme na kousky (pokud nemáte, tak nakrájejte prsa a orestujte na kousku másla). Jakmile jsou batáty měkké přidejte lahůdkovou cibulku s masem, promíchejte a zalijte vše vejci. Celé pak dejte zapéct do trouby. Trvá to kolem 15 minut. Podáváme jak teplé, tak studené.
Večeře
Vepřová kotleta se zelným salátem
Večeře na jednu porci - 571 Kcal, B - 51 g, T - 31 g, S - 20 g
Ingredience na jednu porci jsou:
120 g vepřové kotlety
120 g kysaného zelí
50 g smetany 33%
100 g cibule
10 g sádla
Nakrájíme cibulku najemno a orestujeme dozlatova na sádle. Kotletu naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme na cibulku. Opečeme a vložíme do pekáčku nebo kastrůlku. Pokryjeme pokrájeným kysaným zelím, které jsme propláchli vodou (kvůli kyselosti). Zalijeme smetanou a dáme cca na 40 minut do rozpálené trouby (cca 200°C).
1524 Kcal - B - 105 g, T - 112 g, S - 28 g
Snídaně
Omeleta s okurkovým salátem
Ingredience:
2 vejce
20 g másla nebo ghí
250 g salátové okurky
1 dcl kefírové mléko
sůl, pepř
Vajíčko rozmícháme vidličkou a vylijeme na rozpálenou pánvičku, kam jsme dali rozehřát máslo nebo ghí. Opečeme z obou stran dozlatova. Okurku nastrouháme, osolíme, opepříme a přidáme kefír. Jíme teplé nebo studené podle chuti.
Oběd
Grilovaná kuřecí prsa na zelenině
Ingredience:
150 g syrových kuřecích prsou
60 g cibule
100 g žampionů
2 stroužky česneku
30 g špeku
10 g vepřového sádla
sůl, pepř, bylinky
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme a popřípadě přidáme bylinky dle chuti. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, žampiony omyjeme a krájíme na osminky nebo čtvrtinky dle velikosti. Špek nakrájíme na plátky. Na jedné pánvi opečeme slaninu do zlatova, přidáme cibulku, žampiony a česnek. Na druhé pánvi rozpálíme sádlo a zprudka orestujeme dozlatova z obou stran. Podáváme dohromady. Jako dochucovadlo můžete lžíci hořčice, lžičku majonézy.
Večeře
Salát s mozzarellou a šunkou
Ingredience:
100 g šunky nej kvality
Lžička másla
75 g ledového salátu
1 dcl vody
20 g smetany nebo majonézy
125 g Mozzarelly Galbani
Sůl. pepř, bylinky
Šunku nakrájíme na širší nudličky a opečeme na másle. Ledový salát nakrájíme nebo natrháme na kousky, vložíme do mísy a posypeme nakrájenou mozzarellou (čím menší kousky, tím lepší). Připravíme si zálivku z vody, soli, pepře a smetany nebo majonézy. Můžeme přidat bylinky, pokud máme. Na sýr přidáme opečenou šunku, promícháme se salátem a zalijeme zálivkou.
Na recept o 1800 Kcal přidáme: 1860 Kcal - B - 127 g, T - 137 g, S - 35 g
Snídaně - 1 vejce
Oběd - 50 g prsou, 40 g cibule, 20 g špeku.
Večeře - 25 g salátu.